Zoeken
Plan een interventie Registreer je product
Vind je installateur

Woning uit de jaren '90 met nieuwe gaswandketel en warmwaterboiler in Gent

Een rustige buitenwijk vlakbij Gent en op vijf minuten van de snelweg. Het zijn troeven die tellen in de vastgoedsector. Nog meer vrij nieuwe troeven van de villa van Marnix Braeckeveldt, zijn de nieuwe condensatieketel en warmwaterboiler. Beide werden geplaatst door Martin Deroose van de firma Derolucq.

De woning van Marnix Braeckeveldt was zijn tijd vooruit in de jaren ’90

Maar … de laatste maanden begon de verwarmingsketel problemen te geven.


Marnix: “Er zijn wat interventies uitgevoerd aan de warmtewisselaar … en vorig jaar is hij dan finaal stukgegaan, net voor de winter. Ik heb dan een paar offertes laten maken, waarbij ik vooral lette op de prijs-kwaliteitverhouding. Een van die offertes was van Derolucq, het bedrijf van Martin Deroose, die hier 22 jaar geleden de verwarming had geplaatst."

"Hij stelde voor om een nieuwe condensatiegaswandketel van Vaillant te kiezen. Ik ben hem daarin gevolgd, ik wou ook niet te lang wachten. Zonder warm water leven is niet erg comfortabel. Gelukkig ging het snel. De bestelling is geplaatst op een zaterdag, de maandag daarop werd de ketel geleverd, en dinsdag zijn Jasper en Martin al gestart met de installatie. Alles bij elkaar namen de werken slechts anderhalve dag in beslag.”

Een enorme vooruitgang op 22 jaar

Aan dit project zien we duidelijk dat de voorbije 22 jaar een enorme vooruitgang is geboekt op het vlak van verwarmingsketels. En niet alleen wat energieverbruik betreft.


Marnix: “Vroeger werd er een aparte ruimte gebouwd om er de ketel te plaatsen. Hier is dat op zolder. Als ik zie hoeveel bergingsruimte we nu overhouden, is het verschil enorm. Ik denk dat de nieuwe ketel slechts 15 procent van het volume van de vorige inneemt. De vorige ketel stond ook op de grond. In nieuwe woningen is een aparte stookruimte totaal overbodig geworden. Hoe groot het verschil is op mijn energierekening? Dat zal ik op langere termijn moeten bekijken…”

Martin:Het verbruik ligt op zijn minst 30 procent lager. Bij vervanging van oude ketels kan dat verschil oplopen tot 45 procent en meer. Oude ketels werken altijd op vol vermogen, en schakelen uit zodra de kamers op temperatuur zijn. Deze nieuwe Vaillant- ketel is een modulerende ketel." Dat wil zeggen dat hij continu werkt en zijn vermogen regelt in functie van de warmtevraag. Je kunt dat vergelijken met autorijden. Wat denk je dat het beste is: vol gas geven en remmen, of je snelheid aanpassen?”

Jasper: “Interessant aan deze ketel is de debietsensor: hoe meer radiatoren erop zijn aangesloten, hoe meer debiet er door de ketel gaat. Met die sensor is de vlam beter afgestemd op de warmtevraag. Een condensatieketel heeft ook een lagere schouwtemperatuur. Vroeger bedroeg die temperatuur bij een atmosferische ketel algauw 150°C, wat erop neerkwam dat zowat een derde van de warmte via de schouw verloren ging. Nu gaat de warmte bijna volledig naar de verwarmingsinstallatie.”

Technische fiche

Informatie over de producten
Type installatie:
Hoogte, breedte en diepte ketel:720 mm x 440 mm x 372 mm
Gewicht ketel: 37 kg
Nominaal vermogen verwarming: 30 kW
Eigenaar Marnix Braeckeveldt: "De nieuwe ketel neemt maar 15% van het volume van de vorige in beslag. We hebben dus niet alleen een lager verbruik maar ook meer plaats op zolder!"

De verwamingsinstallatie van Marnix

Naast de nieuwe condensatieketel staat op de Marnix’ zolder ook een warmwaterboiler met een inhoud van 120 liter.


Marnix: “We hebben een douchekamer en een badkamer met bad en douche, die we dagelijks gebruiken. Soms zelfs op hetzelfde moment. Als je het optelt, denk ik dat we met ons gezin tot vier douches per dag nemen. Ik heb er ooit aan gedacht om voor het sanitair warme water een zonneboiler te plaatsen. Maar de ketel staat aan de noordwestelijke kant, terwijl je de zonnecollectoren naar het zuiden moet richten."

"Bij de bouw van ons huis was men nog niet zo bezig met energiezuinigheid. Die grote raampartijen achteraan zijn echter naar het zuiden gericht, en brengen op zonnige winterdagen ook warmte binnen. De nieuwe ketel doet de rest. Ik hecht veel belang aan een degelijk merk. Maar al even essentieel is een deskundige technicus."

Identikit

Informatie over de constructie
Eigenaar: Marnix Braeckeveldt
Beroep:directeur NIRAS (Instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen)
Type eigendom: Open bebouwing (1994)
Warmwaterverbruik:badkamer met bad en douche + aparte douchekamer
Grootte woning:300 m2
Beglazing:isolerend dubbel glas
Warmteoverdracht:radiatoren
Isolatie:Vloerisolatie met polyurethaanschuim (PUR) en dakisolatie met glaswol. De buitenmuren zijn opgebouwd uit cellenbetonblokken.
Ventilatie:natuurlijke ventilatie (Type A)